Frenleme direnci; özellikle endüstriyel motorların kontrol edilmesinde ve güvenli olarak durdurulmasında çok önemli konumda yer alan sistemlerden biridir. AC sürücüler yani invertörler motor kontörlü sistemi için endüstriyel alanda çok yaygın şekilde kullanılır. AC sürücüler ile beraber motorlarda hız, yön, akım ve tork kontrolü sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilir. AC sürücülerin kullanıcılara sunduğu bir diğer önemli avantaj ise enerji verimliliği konusunda çok büyük katkı sağlamasıdır. Ayrıca bu sayede çok güvenli ve kolay bir hareket kontrolü mümkün hale gelir.
AC sürücüler ile kontrol altında tutulan elektrik motorlarının kısa süre içerisinde durmasını, hızının düşürülmesini ya da kontrol edilmesini sağlamak amacıyla frenleme dirençleri kullanılır. Enerjisi kesilen motorun durması talep edilse bile o anda sahip olduğu kinetik enerji sayesinde bir süre daha normal hızdan fazla şekilde dönmeye devam eder. Rotor bu sırada dönmeye devam ettiği için motor, bir jeneratör gibi çalışmaya devam ederek sürücüyü de besler. Söz konusu olan bu rejeneratif çalışma evresinin mümkün olduğunca kısa sürmesi ve ters yönde üretimi gerçekleştirilen bu enerjinin ısıya dönüştürülebilmesi için, inverter bahsi geçen bu enerjiyi DC'ye çevirerek frenleme direncine bağlı olan ideal güç ve ohm frenleme direncine doğru aktarım gerçekleştirir.
İnventere durma sinyali göndererek motorun inverter tarafından kısa süre içerisinde durması talep edildiğinde, eğer motor ataleti çok fazla ise bu durumda ise inverter motorun enerjisini keser. DC baranın yükselmesinin önüne geçmek için ise direnç inverter tarafından devreye alınır. Bu sayede fren direnci DC bara voltaj sönümlemesi yaparak DC bara aşırı gerilim hatasının önüne geçme fırsatı yakalar.
Söz konusu olan bu direnç kinetik enerjinin varlığını sona erdirmek için tercih edilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise şu şekilde açıklanır: frenleme direncine ait olan omaj, inverter kataloğunda bulunan değerden hiçbir koşulda az olmamalıdır. Bu değer çok fazla olduğu takdirde ise frenleme süresi doğal olarak uzar. Frenleme direncinin sahip olduğu güç, motorun kullanılacağı uygulama kapsamına bağlı olarak değişiklik gösterir.
İnverter frenleme direnci; sürücülü bir motor uygulama türünün çoğunluğunda kullanılır. Buna bağlı olarak uygulandığı alanlar şu şekilde sıralanabilir: Vinç, asansör, pres türü gibi uygulamalar için tercih edilir. Ayrıca bazı yük aramaları, maden ocağı, yürüyen merdivenler ve rüzgar türbini içinde kullanıldığı söylenebilir.
Frenleme direncinin doğru tercih edilmesi ise çok önemli bir detay olarak karşınıza çıkar. Bu noktada direncin gücünün tespiti, sürücünün bağlı bulunduğu motorun kullanıldığı uygulamalara göre yapılır. Aynı sürücü ve motor kullanılan uygulama alanları birbirinden farklı olan durumlarda ise direnç gücü da doğal olarak farklı olabilir. Bu noktada tespit için özel mühendislik hesaplamaları kullanılarak yapılabilir. Pratik şekilde kullanılan uygulamalar için alanında uzman bir firmanın çalışma tecrübesinden faydalanarak sonuca ulaşmak mümkündür. Terchrom bu noktada kullanıcıların beklentilerini karşılayan çalışma sistemi ile en doğru sonuç oranlarına ulaşmanızı sağlar.
Frenleme direncinin temel kullanım amacı ise DC barada oluşan gerilimi en güvenli sınırlara kısa süre içerisinde düşürmeyi sağlamaktır. Ayrıca şu durumlarda sürücü DC barasında gerilim yüklemesi meydana gelir:
Sürücüler ile kontrol altına alınan AC ve DC elektrik motorlarının:
Ayrıca frenleme direncinin fiziksel ve elektriksel olarak tasarımı bazı kriterlere bağlıdır. Bu kriterler şu şekilde sıralanabilir:
Frenleme direncinin güç tayini ise şunlara bağlıdır:
Alüminyum soğutuculu frenleme türünde, kanatlı olan dış yüzey bölümü alüminyum materyali kullanılarak yapılır. Bundan dolayı hızlı şekilde ısı dağılımı söz konusu olabilir. Kabinsiz kullanıma da imkân yansıyan bu ürünler az yer kaplar. Ağır çevre koşullarına ve korozyona karşı direnç göstermesi ise öne çıkan özellikleri arasında yer alır. Işımadan dolayı ortaya çıkma ihtimali bulunan patlama, yangın ve radyasyon riski yoktur.
Frenleme direnci, elektrik motorlarının durmasını ya da normal hızda çalışmasını sağlayan direnç anlamına gelir. Motor tarafından üretimi yapılan inverter tarafından akıma çevirirken, diğer yandan fren direnci sayesinde ısıya dönüştürülür.
Enerji kesimi oluşsa bile motorda oluşan atalet fazla olduğunda çalışmaya devam ettiği görülür. Kinetik enerji motorun çalışmaya devam etmesi ve şebekeyi besleyici olduğu için bu süreç bir döngü halinde devam eder. Bu döngünün daha kısa sürmesi ve üretilen bu enerjinin ısıya dönüşmesi çok önemlidir. Bu süreç içerisinde inverter motorun enerjisi kesilerek enerjiyi DC'ye döndürür.
Frenleme direnci, kullanılırken son derece hızlı şekilde ısınma yapar. Aşırı kullanım söz konusu olduğunda ise bu sıcaklık 300 ve 400 derece gibi tehlike arz eden boyuta varabilir. Herhangi bir sorun yaşanmaması için montajı yapılan yerin ısıdan etkilenmemesi şarttır. Bu yüzden montajı yapılacak yerin yanıcı bir yüzey olmaması, plastik ya da ahşap gibi malzemeler olmaması yangın riskinin önüne geçer. Son derece önemli bir konu olan frenleme direncine çok dikkat etmek gerekir.
AC motorların inverter kontrolünde kısa süre içerisinde durması için frenleme direncinden destek alınması gerekir. Alüminyum dış kılıflar ile hızlı ve kolay bir şekilde ısı dağılımı yapılır. Elektrikli fırınlarda ya da oda ısıtıcılarında rezistanslar omik yükü anlatmak açısından çok başarılı bir örnek olarak nitelendirilebilir. Çok daha dinamik ve uzun ömürlü yapıda bulunmaları ise bu ürünlerin en çok tercih edilme nedenleri arasında yer alır.
Genel anlamda bakıldığında frenleme direnci kullanımında; direncin kuvvetine, monte edilecek alanın güvenilir olmasına ve yüksek ısıların söz konusu olmasından kaynaklı dikkat edilmesi çok önemlidir. Doğru kullanım şartları sağlandığında uzun yıllar boyunca herhangi bir hasar almadan bu ürünler kullanılabilir. Ayrıca akımın son derece güçlü olması, voltajın yüksek olmasından kaynaklı olurken yalıtımı sağlam şekilde yapılan kaliteli ürünler herhangi bir sorun teşkil etmez.
Frenleme direnci son yollarda çok yaygın ve sık kullanılan bir malzemedir. Monte edileceği alanın özenle seçilmesi, gerekir. Kumanda panosunun üzerine monte edildiği takdirde, panonun ısınarak hasar alabileceği unutulmamalıdır. Bu gibi sorunlarla karşı karşıya kalmamak ve parçaların zarar görmemesi için dikkatli bir işlem gerçekleştirilmesi tavsiye edilir. Çünkü parçalar herhangi bir zarar gördüğünde verimliliğin düşmesi kaçınılmazdır.
Düzgün şekilde yalıtımı gerçekleştirilmeyen direnç güçlerinde voltaj artmaya başladıkça gerilim yaşanır. Bu yüzden frenleme direnci montajı sırasında yalıtım açısından her zaman nitelikli kablolar tercih edilmeli ve buna uygun olanın seçilmesi gerekir. Plastik, ahşap, rutubet ya da nem alan yerlerde montaj yapılmaması yangın riskinin önüne geçmek için atılacak ilk adımlardan biridir.
Motorun kullanıldığı uygulamaya göre hız kontrol cihazlarında kalite çok önemli bir kriterdir. Ayrıca firma seçimi yaparken markanın direnç güçleri hakkında bilgi sahibi olmakta fayda vardır. Frenleme direnci hız kontrol cihazlarında her zaman üst düzey kalite standartlarında üretimlere imza atan Terchrom, beklentileri karşılayan çalışma prensibi sayesinde rakiplerinden hep bir adım öne çıkmayı başarır. Frenleme direnci konusunda istek ve beklentileri karşılayan üretimlere imza atan Terchrom güvencesini deneyimlemek ve alanında uzman ekibimizle irtibat kurmak için hemen web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.