Rezistanslar; elektrik enerjisini ısı enerjisine çeviren ve özellikle endüstriyel alanlarda çok sık kullanılan parçalar olarak karşınıza çıkar. Bu ürünler yüksek ısılara karşı sabit direnç gösteren direnç telleri ile hayatın içerisinde birçok üründe yer alır. Birden fazla ev aletinde bulunan rezistans telleri, enerji tasarrufu sağlarken diğer yandan günlük hayatı büyük ölçüde kolaylaştırır. Ayrıca bu ürünler birbirinden farklı alana hizmet eden ev eşyaların, makinelerin ve cihazların iç aksamında kullanılır. Buna bağlı olarak da rezistans çeşitleri kullanım alanlarına göre değişkenlik gösterdiği söylenebilir.

Rezistanslar, bir makinenin en dayanıklı parçaları arasında yer alır. Çünkü rezistans kullanımı ve kalitesi, kullanılan ürünün performansını doğrudan etkiler. Dolayısıyla kaliteli bir ürün kullanımı deneyimlemek, kaliteli bir rezistanstan geçer.

Rezistans Nedir ?

Rezistans; elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürdüğü için aslında hayatın hemen hemen her noktasında farkında olmadan kullanılan çok önemli bir materyaldir. Bu ürünün kullanım amacıyla bağlı olarak birbirinden farklı pek çok çeşidi vardır. Özellikle pişirme alanında aktif şekilde kullanılan fırın rezistans çeşitleri olmazsa olmaz aparatlar olarak nitelendirilebilir. Rezistansların kullanıldığı alanlara göre farklılık göstermesi, yüksek sıcaklık direncine sahip olması bu aparatların ortak özelliği olarak ifade edilebilir.

rezistans-secerken-nelere-dikkat-edilmelidir.jpg

Rezistansların içerisinde demir, krom, alüminyum ve nikel gibi alaşımlar vardır. Bu ürünler başta ısınma teknolojisi olmak üzere elektrikli ev aletleri, tekstil, ağır sanayi, termostatlar gibi alanlarda sıklıkla kullanılır. Kullanım alanına ve kullanılan malzemeye göre farklı çeşitlere ayrılan rezistanslar, günümüz şartlarında gelişmeye devam eden teknolojiyle beraber birçok alanda kullanılmaya başlanmıştır. Örnek vermek gerekirse; aynalara ısı vermesiyle birlikte, rezistanslı aynalarda yaşanan buharlaşma sorunu ortadan kalkmıştır.

Rezistans Nasıl Çalışır?

Rezistansların uç kısmında genel olarak iki adet fiş girişi bulunur. Nötr fazlar kullanılarak her iki uca gerilim uygulanarak elektrik verilir. Çünkü rezistanslar krom, demir ve alüminyum gibi ısıya dayanıklı maddelerden üretildiği için ısıya karşı direnç gösterebilir. Bu nedenle içinden geçen elektrik enerjisi kısa süre içerisinde ısıya dönüşebilir.

Rezistansların çalışma prensibi ampulle çok benzerdir. Ancak ampullerin üretiminde rezistans kadar dayanıklı maddeler ve malzemeler kullanılmadığı için ampullerde çatlama ve patlama gibi durumlarda sıklıkla yaşanır.

Rezistans Kullanım Alanları Nelerdir?

Rezistans teli, elektrik akımına karşı yüksek direnç gösterir. Elektrik konusunda direnç göstermesi, iki uç arasında gerilim uygulanan bir maddenin elektrik akımına karşı gösterdiği direnme gücüne verilen biri isimdir. Rezistanslar kendi içerisinde fişek rezistans, çember rezistans, boru rezistans, serpantin, otoklav rezistans gibi farklı gruplara ayrılır. Fanlı sobalar başta olmak üzere fritöz gibi sıklıkla kullanılan ev aletlerinde, termometrelerde, cam ısıtıcılarda, çamaşır makinelerinde, bazı plakalarda ve daha pek çok alanda kullanılır.

Çamaşır makinesi, fırın, ütü, çay makinesi, kettle gibi ev aletlerinin içerisinde rezistans türleri yer alır. Çay makinelerinin ve kettle içerisinde bulunan bu aparat su ısıtıcı rezistans olarak isimlendirilir. Ayrıca bulaşık makinesi içerisinde de rezistans vardır. Yeni nesil çamaşır makinelerinde ise farklı teknolojik ayrıcalıklar sunan dinamik rezistanslar vardır. Bu rezistanslar sayesinde bulaşık ve makineler çok daha yüksek sıcaklığa sahip suyla yıkanabilir.

Rezistanslar sadece ev eşyalarında değil, endüstriyel üretimin söz konusu olduğu birçok makinede kullanılır. Fabrikalar, özel üretim tesisleri ve farklı işletmelerde bulunan birçok cihazda bu parçalar bulunur.

Rezistans Teknik Özellikleri Nelerdir?

Rezistansların teknik özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Tolerans: Elemanların rezistans elemanı direnç değerini tolere edilebilecek maksimum değişim oranını gösterir,
  • Direnç değeri: Bu özellik ile rezistans elemanı direnç değerini öğrenmek mümkündür,
  • Tepki zamanı: Elemanların ısıya karşı duyarlı olan termistörler için ısı değişimine karşı ne derece hızlı tepki verdiğini gösterir,
  • Dayanıklılık: Elemanların yüksek çalışma voltajını ya da maksimum çalışma akımı gösterir,
  • Çalışma sıcaklığı: Elemanların en çok ve en az sıcaklık aralığını gösterir,
  • Güç: Elemanların maksimum gücünü belirtir,
  • Malzeme: Elemanların yapısı için kullanılan malzemeleri belirtir,
  • Bağlantı: Elemanların ne şekilde bağlandığını gösterir,
  • Boyut: Elemanların fiziksel olarak boyutlarını belirtir

Ölçüleri ise şu şekildedir:

  • Watt: Rezistans elemanın gücünü göstermek için kullanılır,
  • OHM: Bu ölçü, elektriksel olarak bilinen direncin birimidir,
  • İletkenlik: Rezistans elemanın iletkenlik derecesini belirler,
  • Volt-Amper: Rezistans elemanın gücünün amper ve volt cinsinden ifade edilmesini sağlar,
  • Termistör: Isıya karşı duyarlı olan bir rezistans elemanıdır. Direnci ısıya bağlı şekilde değişirken, bu noktada ölçümleri derece cinsinden yapılır.

Rezistans elemanları arasında bir seçim yaparken tasarımda bu ölçülerin dikkate alınması gerekir. Çünkü rezistans elemanlarının özellikleri voltaja, sıcaklığa, akıma ve ortama göre değişiklik gösterir.

Rezistans Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Rezistans satın alırken yüzey yükünü hafifletmek için çok sayıda rezistans kullanılması gerekebilir. Rezistansın takılacağı yuvanın düzgün ve pürüzsüz olması çok önemlidir. Kablo çıkışları ise korumalı olmalı ve ısı ile nemden mutlaka korunmalıdır. Rezistans alırken bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Ürünün enerji tasarrufu sağlaması, prosedüre ve standartlara uygun olması, dayanıklı olması gibi özelliklere dikkat etmek uzun yıllar aynı rezistansı kullanmayı sağladığından mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Rezistanslar; ısı kontrolü ve ısı transferi sağladığı için mutlaka nitelikli ürünler arasından seçilmesi gerekir. Ayrıca teknik servis desteğinin bulunması, satış sonrasında karşınıza çıkabilecek problemlere karşı firma desteğinin sunulmasını gerektirir. Kullanım amacına uygun olan en doğru rezistansın seçilmesi önemlidir. İçeriğinde yer alan alaşımları dikkatle inceledikten sonra, alüminyum olmayan ürünlerden kaçınmak gerekir. Söz konusu olan alüminyum rezistansta bulunan tellerin paslanmasının önüne geçer.

Günümüz şartlarında enerji tasarrufu sağlayan ürünlerin tercih edilmesi, enerji israfının önüne geçtiği gibi bütçenin zarar görmesini engeller. Bu yüzden rezistans seçiminde her zaman enerji tasarrufu sağlayan modellerden yana bir tercih yapmanız tavsiye edilir. Özellikle ürünün kablo kısımları yüksek ısıya karşı dayanıklı olmalıdır. Ürünleri kaliteli seçenekler arasından seçtiğinizde, beklentilerinize karşı daha hızlı çözümler sağlayan ve enerji tasarrufunu artıran ürünlere sahip olabilirsiniz.

Ev ve işyerlerinde sıklıkla kullanılan birçok cihaz içerisinde yer alan rezistanslar aslında bu cihazların ana malzemesi olarak nitelendirilebilir. Rezistanslarda yaşanan arıza durumlarında ise cihazı kullanmaya devam etmek imkânsız hale gelir. Bu gibi durumlarda ise rezistans değişimi yaparak ürünü kullanmaya devam edebilirsiniz. Rezistans arızalarının en fazla yaşandığı ürünler ise ısıtıcılardır. Düşme ya da darbe alma sonucunda rezistans teli hasar alabilir. Bu durumda ise değişim yapıldığında cihaz kullanılmaya devam edilebilir. Ev ve işyerlerinde bulunan bu cihazların rezistans arızalarında yerel tedarikçilerden cihaz için en ideal olarak rezistansın temin edilmesi gerekir. Ancak üretimi yapılan cihaz için gerekli olan rezistans alımında mutlaka kaliteli ürün seçimlerine yer verilmesi tavsiye edilir.

Rezistans alışverişinde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli detay ise doğru firma seçimidir. Doğru firma seçimi yapmak, uzun vadede sorunsuz rezistans kullanımı sağladığından hem zamandan hem de nakitten avantaj sağlar. Bu konuda üst düzey kalite standartlarında ürün tedariği sunan Techrom beklentileri karşılayan hizmet anlayışıyla rakiplerinden hep bir adım öndedir. Müşterilerin rezistans konusunda istek ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, her zaman kaliteli ürün portföyüne sahip olan firmamız sayesinde beklentileri karşılayan rezistans modellerine tek tıkla sahip olabilirsiniz.

Rezistans seçiminde her zaman kaliteli ürün alımına ve cihaz için en ideal olan ürünü tercih etmeniz gerekir. Ayrıca rezistans çeşitleri içerisinde kullandığınız ya da üretimini yaptığınız cihaz için en uygun rezistans seçimini yaparak satın alma işlemini buna uygun gerçekleştirmeniz tavsiye edilir. Bu noktada elbette üretici firma ile alakalı yapılan müşteri yorumlarını dikkate almakta çok önemlidir. Kaliteli bir firmadan satın alınan rezistans teli, uzun süre sorunsuz kullanım konforu yaşamanızı sağlar. Terchrom güvencesini yaşamak ve bütçeye uygun fiyat seçenekleriyle rezistans tedariği sağlamak için hemen web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

İletişim Formu
Sizin için buradayız. Bize yazın..